Door Inge Wevers
Over de auteur:
Edith Rozendaal is sportpsycholoog en geeft mentale training en begeleiding aan topsporters en talenten. Zij studeerde Bewegingswetenschappen en volgde een opleiding aan de Academie voor Lichamelijk Opvoeding. Ook maakt ze deel uit van het bestuur van de Vereniging voor Sportpsychologie (VSPN).
Steeds meer sporters en trainers onderkennen het belang van de mentale aspecten van de sport en vragen zich af hoe ze de mentale weerbaarheid kunnen versterken. Nog niet zo veel mensen bezoeken hiervoor een specialist, dat is vaak een stap te ver. Dit boek is geschreven voor deze sporters en trainers. Bovenal met als doel de wetenschappelijke basis vanuit de sportpsychologie praktisch toepasbaar te maken en te vertalen naar de taal van de sporter.
Inhoud boek:
Sportgek gaat over de psychologische kant van sportprestaties.
Het boek is opgebouwd in 7 hoofdstukken waarbij na de introductie per hoofdstuk ingegaan wordt op een aantal mentale vaardigheden/tools, te weten: doelen stellen, wedstrijdspanning, visualisatie, concentratie en gedachtetraining. Tot slot wordt het “mentaal wedstrijdplan” besproken.
Oordeel:
Sportgek is een duidelijk en praktisch geschreven boek over sportpsychologie voor zowel de sporter als de trainer/coach.
De afwisseling van theorie met praktijkvoorbeelden en opdrachten maakt dat ik het een zeer makkelijk en fijn te lezen boek vind.
Na het lezen van dit boek ben ik als trainer meteen enthousiast met een aantal spelers aan de slag gegaan met bepaalde opdrachten/tips. Bijvoorbeeld met de opdracht “performance profiling”: over bewust maken welke doelstellingen voor de sport in het algemeen en de desbetreffende sporter in het bijzonder van belang zijn. Aan de hand van die gegevens hebben we samen een actieplan gemaakt.
Ook het hoofdstuk over wedstrijdspanning heb ik met veel interesse gelezen. Met een hele simpele (spier-)oefening wordt duidelijk wat er met je lichaam gebeurt bij spanning en wordt er uitgelegd wat het belang is van ontspannen spelen en worden er verschillende voorbeelden van ontspanningsoefeningen gegeven.
Ook kijk ik nu heel anders tegen visualiseren aan. Vond ik het voorheen een vaag begrip waar ik niet veel mee kon, door de uitleg van de auteur en de voorbeelden zie ik zeker het nut van deze vaardigheid in. Zoals de auteur ook aangeeft; de ene tool zal de sporter beter liggen dan de andere. Het toepassen en uitproberen hiervan is een interessante nieuwe trainingsvorm voor mij. En voor mij is ook wel duidelijk geworden dat het werken met de mentale vaardigheden een ongoing process is, zoals de auteur ook benadrukt. Net als het sleutelen aan je techniek moet je ook blijven trainen aan het mentale aspect.
Ik vond het boek zeer de moeite van het lezen waard en mijn mening over het belang van “mentaal sterk” zijn is met het lezen van dit boek alleen maar bevestigd en versterkt. En het grote pluspunt van dit boek is dat je met de theorie meteen aan de slag kunt omdat er bij elk onderwerp opdrachten/oefeningen staan die hierbij aansluiten.
Mochten er meer mensen zijn die dit boek hebben gelezen of hierna besluiten dit te gaan doen, dan ben ik heel benieuwd naar hun mening. Ook zou ik graag over hun ervaringen horen, niet alleen over dit boek maar over sportpsychologie in het algemeen. Daarvoor wordt binnenkort een discussie geopend op de website van de VVTT
Titel: Sportgek
Auteur: Edith Rozendaal
Uitgeverij: Houtekiet / Tirion sport
Isbn: 978 90 4391 3621
Het boek is te bestellen via de site http://www.sport-gek.nl voor 19,90 (incl. verzendkosten) maar ook bij Bol.com